第八章 静电场中的导体和介质
文章来源:本站原创   点击数:7331   更新时间:2008/2/25 14:59:10

1.导体静电平衡条件(正文P2

当导体处于静电平衡状态时,满足以下条件:

(1)导体内部任何一点处的电场强度为零;

(2)导体表面处电场强度的方向,都与导体表面垂直;

(3)导体为一等势体。

P2  All the free electrons inside the conductor are at rest. The conductor is in a state of electrostatics.

The electrostatic conditions are:

(1) The electric field is zero everywhere inside a conductor.

(2) on the surface of the conductor the electric field at any place must be perpendicular to the surface.

(3) The conductor is a equipotential body.(8-1)

3.空腔导体的屏蔽(正文P4

空腔导体(无论接地与否)将使腔内空间不受外电场的影响,而接地空腔将使空间不受空腔内的电场的影响,这就是空腔导体的静电屏蔽作用。

P4 The Space inside a conducting shell (whether it is grounded or not) won’t be affected by the electric field outside Because the conducting shell is grounded, the electric field inside the shell doesn’t affect the space outside. This is the electrostatic shielding of the conducting shell.(8-3)

6.有介质时的高斯定理(正文15

在静电场中,通过任意闭合曲面的电位移通量等于该闭合曲内所包围的自由电荷的代数和。

P15 In the electrostatic field the electric displacement flux through any closed surface is equal to the total free charges inside the surface. This is known as Gauss’s in the dielectric.(8-6)